Çocukluğumda ilk harçlıklarımı mahallenin hamamının sürekli patlayan borularının onarılabilmesi için boruları örten taşları açıp tamirat bittikten sonrada yerine montajlayarak kazandım. O tarihte birgün gelipte Türk Hamamı dendiğinde akla ilk gelen şirketin sahibi olacağımı düşünemezdim doğrusu.

Mermerciliğimiz Kastamonu’nun Çatalzeytin sahilinde başlar. Buranın çoğunluğu mermercidir. Marmara adasında hazırlanan taşlar 3 günlük bir gemi yolculuğu ile İstanbul’a geliyor ve buradan dağılıyor. Küçükpazar’a gelen bu mavnalar birkaç boyda hazırlanmış, kesilmiş olarak geliyor. Döneminin ustaları, sanaatkar ve tüccarları buradan aldıkları hammaddeleri yapı taşları haline getiriyor kimi zaman bir kurna, kimi zaman bir merdiven, kimi zaman özel bir çeşme bu mermerlerde hayat buluyor.

Dedem ailemizin ilk mermer ustası olarak bu dönemde Dolmabahçe Sarayı’nda çalışmış. Silicilik olarak tabir edilen ve zemin cilasının bugünkü makinelere oranla büyük zorluklarla emek emek yapıldığı bu iş aynı zamanda zemin işçiliğini gösteren, mekanın süsünü veren son kat dokunuşu. Dedem bir süre sonra o zaman için yüksek teknoloji sayılan ve İtalya’dan gelen bir makine ile kendi işini büyütmüş. Babam’da babası ile birilkte çeşitli yapı elemanları yaparak, 1974 yılında ise kendi atölyesini kurarak bu işi sürdürmüş. O dönemde özellikle tek parça mermerden yapılan ve bugün eski binalarda güzel örneklerini görebileceğiniz döner mermer merdivenler bu işlerin başında geliyormuş.

Mehmet AKÇA
Mehmet AKÇAKurucumuz ve Yönetim Kurulu Başkanımız

Babamın atölyesine dair ilk anım büyük bir heyecanla o güne kadar kullanılan ve günde 3-tanesinin ıskartaya çıktığı karbür testereler yerine gelen ve birkaç ay hiç durmadan çalışacak ve bozulmayacağı söylenen ilk elmas testerenin makineye takılışıdır. Bu o günün teknik şartlarında hayret verici bir gelişmeydi. 1978 yılında babamın genç yaşta vefatı üzerine ne yazıkki bu atölyeyi o yaşta uzun süre ayakta tutamadım, mermer ile uğraşmayı biliyordum ancak bir atölye yürütmek, bu işin ticaretini sürdürebilmek için o zamanlar hazır değildim.

Bunun üzerine babamın mesleğini sıfırdan, başka atölyelerde yeniden öğrendim ve büyüklerimizin izinden gittim. Bu çalışmalar askere gidene kadar çeşitli atölyelerde sürdü. 1985 yılında Askerden dönünce özellikli projelerde çalışmaya başladım. Kısa sürede Türkiye’nin önde gelen ailelerinin mermer işlerini yapmaya başladım. Bu tip projeler için gerekli titizliği gösterebildiğim ve kendimi geliştirmeyi bir hayat felsefesi haline getirdiğim için aranır oldum. 1989 yılında ise ilk şirketimi bir ortaklık çatısı altında kurdum. Bu şirketteki ortaklığım 8 ay sürdü, 8 ayın sonunda yoluma tek başıma devam etme kararı ile Titiz Mermer’i kurdum.

Titiz Mermer ismini, bana o güne kadarki kazanımlarımı sağlayan bir hayat felsefesi üzerine seçtim. Titiz Mermer basitçe işine titizlenen bir şirket, üretimini karşılık prensibi ile değil, en iyisini ortaya koyabilme dürtüsü ile üreten ve bugünkü ününü de buna borçlu olan bir şirket. Bu sebeple şirketimin ismi ve ürettiği eserlerle gurur duyuyorum.

Titiz Mermer ilk olarak Göztepe Çemenzar’da faaliyete geçti. Bu dönem Türkiye’nin granit işleyen ilk atölyelerinden biri oldu. Aynı dönem yurtdışı fuarları gezmeye başladığımız, doğal taşlarla yapılabilecekleri gördüğümüz bir dönem oldu. Yine Spa projeleri içinde Türk Hamamı’nın yükselişe geçtiği bu dönemi iyi değerlendirdik. Hem Türk Hamamı’nın gönüllü tanıtım elçisi gibi faaliyet gösterdik hem de bu süreçte Spa Wellness’ı ve onu oluşturan kavramlar ile tanıştık. İlk Türk hamamını yaptığımızda kurna bulamamıştık, bazı makine tabanlı basit ürünler haricinde eski ustaların kalitesinde ve yöntemlerini kullanarak kurna yapan kalmamıştı.

Tam da bu noktada geleneksel hamam yapım tekniklerinin bugünün gereksinimlerine uymadığını farkettim. Türk Hamamı için yeni bir bakış açısı gerekiyordu. Bu sebeple bir yandan geleneksel hamam yapım tekniklerini araştırırken bir yandan da teknolojiyi ona nasıl adapte edeceğimiz üzerine çalıştık. Isıtma sistemini elektrik sistemine çevirecek Ar-ge çalışmalarını yaparken bir yandan da ustalarımızın geleneksel kurna, pano ve hamamları yeniden aynı tekniklerle üretmesini sağladık. Türkiye’nin önde gelen tüm hamamlarına gittim, inceledim, fotoğrafladım ve kitap topladım.

Bu çalışmaların sonucunda dünyada bir ilk olarak tamamen bilgisayar kontrollü buhar odası olarak ta kullanılabilen özel hamamımızı ürettik. Yine bir dönüm noktası olan ve ülkede nitelikli otel projelerinin çoğunda kendine yer bulan Majestik Buhar Odamız yine bu Arge çalışmalarının doğal bir sonucu. Bugün Türkiye’de Türk Hamamı dendiğinde akla ilk gelen şirket olmamız asla bir tesadüf değil.

Titiz Mermer ailesi bundan sonra da geleneksel türk taş işçiliği ve hamam geleneğini yarınlara taşımak için elinden gelen tüm çabayı göstermeye devam edecek.

TUTKUMUZ

Titiz Granit & Mermer yapmış olduğu her projede maksimum özveri ve kalitenin peşinde… Her alanda % 100’e ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz…

Türk Hamamı 99%
Kurna ve Pano 99%
Kar Çeşmeleri 99%
Buhar Odası 99%
Sıcak Yatak 99%
Özel Projeler 99%

Bütünün Özü Detaylardır…

0.1 mm derz boşlukları

Derz boşlukları kalite algısında önemli bir yer tutar. Kaliteli bir projede derz boşlukları 0.1 mm yani sivri bir bıçak ucunun giremeyeceği kadar dar olmalıdır. Aynı zamanda birleşimin yapılacağı paneller mümkün olduğunca büyük tutularak derzlerin sayılarının azalması sağlanmalıdır.

Panel birleşimleri

Taş seçimi, yan yana gelen iki panelin birbiri ile uyumlu olması kaliteli bir mermer işçiliğinin yine anahtar noktalarındandır. Paneller yine mümkün olduğunca büyük tutularak olası uyumsuzlukların önüne geçilebilir.

Cila işçiliği

Cila işçiliği katman katman ve camsı bir yüzey elde edinceye kadar yeterince uygulanmalıdır.

Dokulandırma

Islak mekanlarda zeminde veya oturma bölümlerinde bulunan paneller dokulandırılarak kayganlık engellenmelidir.

Taş seçimi

Taş seçimi, yan yana gelen iki panelin birbiri ile uyumlu olması kaliteli bir mermer işçiliğinin yine anahtar noktalarındandır. Paneller yine mümkün olduğunca büyük tutularak olası uyumsuzlukların önüne geçilebilir.

Yüksek teknoloji

Mermer blokların yapıştırılması, derzlerin doldurulması gibi birçok işte yüksek teknolojinin nimetlerinden faydalanılması gerekir.